Лумина Парк

Лумина парк е международно мултимедийно светлинно шоу показано за първи път през 2021 година в Полша. Изглежда е било доста известно, защото за следващите 3 години се разпространява на още няколко места из Европа и достига София. Творбите представени в парка са на известни (но не и за мен :)) полски художници.

За посещавалите Sofia Lights, идеята е позната – тъмнина светлина и музика съчетани в истории. Разликата е, че Лумина е по-обширна (поне така ми се стори) и е в Ботаническата градина.

Паркът е отворен от няколко месеца, но тъй като е само вечер, исках времето да е по-топло, за да мога да заведа и децата. Реално хванах последния момент, защото на 17-ти март паркът затваря. Не съм се интересувал дали ще бъде отварян отново, но за мен поне е важно, че го посетих.

Дебатът за посещението на парка бе тежък, а децата бяха скептици, но след като отидохме, цялото съмнение се изпари и накрая децата бяха супер доволни, а родителите им едвам дишащи 🙂

Щях да пропусна да напиша за цените, минало е, но все пак за информация. Цената за възрастен варираше от около 20 лв за почивните дни до към 18 през седмицата. За деца (над 2 години), ученици, студенти и пенсионери бе 2-3 лв надолу. Паркингът бе 5 лв. Семейния билет (4 души!?) през седмицата излизаше около 70 лв, т.е. по 2-3 лв отстъпка на билет.

Преди да отидем в парка имах доста съмнения каква филмова рецепта да използвам. Дали да си заложа на Астия или на някоя от другите рецепти, представящи се добре на тъмно. Накрая все пак избрах Pacific Blues. Малко късно се усетих, че тази рецепта има доста голяма зърненост, като сложим към това и че ИСО-то отиваше до към 12800 и доста от снимките излязоха шумни. На практика не е късно да ги изчистя преди да ги кача, но много не ми се занимава с пост-процесинг. Та в един момент махнах зърнеността, а корекцията на шума я преместих от -4 на 0. Друго, което най-после успях да изпробвам е комбинацията стабилизация на камерата плюс тази на обектива (XF 16-80 f4.0). Като резултата снимах от ръка на 1/2 секунда без никакъв проблем. Просто децата излизаха размазани, че все не ги свърташе 🙂

В крайна сметка всички бяха доволни, надявам се всички посетили парка са ако не на същото, то поне на подобно мнение. За останалите бих предложил да следят, за следващото отваряне, защото преживяването си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *