Хижа Скакавица

Хижа Скакавица е първата планинска хижа в България и през 2022 ще отбележи 100 години от създаването си. Намира се в Северозападна Рила на левия бряг на река Скакавица. За изходен пункт се води Зелени Преслап в Паничище.

По прицип Waze не успя да ме заведе точно до там, но следейки пътя лесно видях отбивката вдясно и стигнах. По принцип отбивката от главния път е малко лоша и доста тясна и ако сте там и има движение определено ще се озорите с разминаването. Също така ако сте там след 10 – 10:30 има голям шанс да няма къде да се паркира и да се наложи да се смества колата именно на споменатия тесен път.

Понеже ние окъсняхме, и децата бяха гладни се надявахме да похапнем в Зелени Преслап. Да ама не стана, това се оказа някакво скупчване на малки почивни бази, от където няма какво да се купи каквото и да било. Разбира се ние си носехме сандвичи.

Като цяло пътя до хижата не е много, но има един стръмен участък и на нас ни отне към час, час и половина в една посока. В това разбира се включваме яденето по пътя, снимането на водопада преди голямото изкачване и други такива неща. Самия водопад, така и не му разбрах името, както и реката са вляво при изкачване и се чуват от далеко.

Самата хижа е много приятна, има достатъчно храна и места както вътре, така и отвън. Ние засякохме и някаква весела група планинари, които пяха почти през цялото време, та и шоу не липсваше 🙂

След като децата омазаха масата, като разляха едната от супите, доядохме каквото можахме и поехме обратно.

За малко да пропусна, хижата е от 100-те Национални туристически обекта, и ако не сте ходили на Седемте Рилски езера тукашния печат го замества. От тук разбира се може да се стигне до тях, както и до Скаклишкия водопад, който май се намира на около 2 часа път. Разбира се ние пропуснахме да го видим. Да се надяваме, че по-натам ще успеем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *