Траянови врата

Та няколко дни след Скаловитския водопад продължихме обиколката. Времето бе топло, но облачно и капеше застрашително, за това този път започнахме от най-близкото, с перспективата, че може и да не успеем за следващото.

Предполагам, че повечето хора са чували за това място и битката, която се е състояла тук. Няма да правя на учител по история, за тази цел се позовавам на Вики.

Та пътя за крепостта е около 6 км-ова отбивка от пътя за Костенец. Като цяло не е много добър, но се минава. Крепоста е малка, по-малко от очакваното за мен, което отново може да ни напомни, колко важна е стратегията за една война. Вечна слава на героите!

Входът е 4 лв за възрастен… В този ред на мисли, се питам, колко ли би струвало да се възстанови една крепост в реален резмер, не само частична зидатия. Прелиствам назад до темата за Калето в Мездра. Похарчени са около 3-4 млн лв… Няма да си кривя душата, не знам за какво са дадени, нито знам цените на тухлите, камъните и бетона. Но знам, че една сглобяема къща от вибростъкло 100-120 кв е 100 хил.лв, 1 км магистрала е 1 млн.лв… Та пак се чудя, за 3-4 млн. не може да се въздигне една такава крепост до оригиналната си форма?

Както и да е, крепоста се обикаля за 10 мин, с яденето на сандвичите и браненето им от Шаро – пазача на крепостта 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *