Скаловитски водопад

Ако ви се ходи някъде в стил 3 в 1, село Костенец попада точно в тази група. Реално исках да отида да вияд Траянови врата, но като разрових в нета, се оказа, че там има и други интересни неща.

Село Костенец се намира близо до Ихтимахн на има-няма 80-тина км от София. Района е много красив, все пак това е Рила. И освен споменатите неща, които посетихме има още много пътеки и хижи за по-заклетите туристи.

Ако подредим нещата от най-далечното към най-близокото те са както следва – Скаловитски водопад (Водопад Скаловитец), Костенски водопад (Костенец) и Траянови врата.

Ние решихме да тъгнем от най-далечното и на връщане да видим останалите. Разбира се плана се промени в движение, защото времето доста напредна и реално с първото си ходене в района посетихме само Скаловитския водопад.

По начална информация от хижа Гургулица до водопада било около 30 мин (2 км). Да, но когато си с две малки деца (3 и 5 години), и едновременно с това е доста кално, та ги пазиш през цялото време да не стананат на прасенца (ще ме голобят ако ги хванат в багажника), пътя изведнъж се оказва около час 🙂 Та поради тая неточност в сметката не остана време и за другите две забележителности.

Та пътеката е приятна, като цяло широка, като за бъги или рак-трак. На места има няколко доста стръмни участъци, та ако ви “въртят коленете” имайте го предвид.  Има табелки и маркировка, при отклонението за водопада има беседка с табелка, ако не го чуете. Водопада е 56 м висок, и въпреки мокрото време, не ми се стори особено пълноводен, в смисъл – може и повече, до колкото съм гледал снимки. Бях чел, че имало пътека, която се качва горе при водопада, но с децата нямах нито времето нито намерението да я търся.

Порадвахме се, снимахме се и поехме назад.

Честно казано планувам, пак да отида до там!

И отидохме, около месец по-късно. Този път водопадът беше почти напълно изчезнал, изглежда е добре да се ходи след като е валяло повече време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *