Нос Калиакра

Нос Калиакра е едно от няколкото забележителни места по крайбрежието на Черно море в района Каварна.

Калиакра (произнася се Калиа̀кра) е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 70 километра североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини.

Брегът при нос Калиакра е клифов тип, отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето. Скалите представляват твърд сарматски варовик и конгломерати, споени с глина, богата на железни окиси, които дават характерния червеникав оттенък. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето. Множеството подводни скали са резултат на силната абразия.

Заливът, образуван от нос Калиакра, представлява много добро убежище при буря за минаващите оттук кораби. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Историите за това място са много, и Википедия описва голяма част от тях. До колкото видях, обаче са прпуснали да споменат, че мястото се свързва и с плаването на Язон и Аргонавтите – любимата ми история 🙂

Според мен мястото е уникално и трябва да се посети от всеки. За съжаление бързах и нямаше как да се потопя напълно в безвремието, което това място носи.

Интересно ми стана, че почти целят нос е обрасъл в смокини 🙂 ама бяха зелени и не ги пробвах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *