Лозенски манастир

Както говори името, Лозенския манастир Св. Спас се намира близо до Лозен, Софийско. Като изходна точка може да се приеме БЧК-то в Лозен. От там разбира се има повече от една пътека към манаситира.

Тази по която минахме ние бе по-скоро горски път и освен хората от минхаваха и доста коли. Първоначално мислехме да отидем с децата, но добре, че не го сторихме. Малкото (2 и 1/2 години) със сигурност нямаше да се справи. Реално дори ние вървяхме над 40 мин и на места пътеката си беше стръмна. На места в нета съм чел, че било 30 мин, но това явно са някакви заклети планинари. С бавен ход с дете си пригответе поне час. Разбира се връщането е по-кратко.

Малко преди манастира се оказа, че има бусче, където се пекат кебабчета, има бира и други напитки също. На отиване го пропуснахме, ама на връщане сгънахме една бирица и малко пържени картофки.

След като стигнете манастира може да продължите нагоре към връх Половрак. Но времето ни притискаше и го оставихме за друг път.

От манастира се разкрива красива гледа към Софийското поле. Относно историята и фактите ще се позова на Википедия:

Основан в 13 век. Към края на 14 век, когато Урвичката крепост, Средец, а с това и цялата Софийска област падат под ятагана на османското нашествие, манастирът е разрушен. В периода 15-16 век той запустява окончателно, но през 17 век е отново възроден и както научаваме от някои достигнали до нас писмени паметници, като най-старият от тях е от 1671 г., в манастира се е намирало училище с даскал Яким от София, а учениците са били от София и софийските села. От други преписки научаваме, че в периода 1671 – 1694 г. там са се помещавали книжовна и калиграфска школа. В 1737 манастира става център на Въстанието на архиереите в Софийско и Самоковско. При подавянето му края на юли и началото на август 1737 г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу са избити към 350 софийски граждани, свещеници, монаси и хора от околните села, включително Самоковския митрополит Свети Симеон Самоковски. След участието на неговите монаси във въстанието манастира „Свети Спас“ за пореден път е разрушен от турците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *