Хисаря

Едва ли има някои, които да не е чувал за Хисаря или поне за минералните извори там. В Интернет има и доста информация за древната история на града, така че ще пропусна и тази част, и ще се спра само на личните ми наблюдения.

Градчето е доста по-малко, от колкото очаквах. В това няма нищо лошо ако търсите тишина спокойствие и чист въздух. Също така това е едно от малкото места у нас (където съм бил), където древните римски останки са из целия град (центъра по скоро) и се преплитат със съвременните сгради. Толкова изразено нещо съм виждал само в Пловдив.

Та общо взето целият център е опасан от стените на древния Диоклецианополис. Всички знаем, че римляните не са били будали и също са се наслаждавали на топлите минерални извори.

Центъра представлява нещо средно между парк и разкопки с алеи между тях, по които лесно може да се движите с колело и/или количка. Отделно до част от стената (мисля, че частта при Източната порта) е построена вело алея, достатъчна да измори всяки малчуган с колело или тротинетка. До тази алея пък е разположен втори малък парк, по протежението на малката местна река, която предлага достатъчно сянка, пейки и даже беседка за отмора.

Пак повтарям – няма да се изморите рално никъде, защото споменатите места се обикалят за има-няма час, но ако сте с деца положението е различно – ще има къде да тичат на воля, без да се тревожите за автомобили.

Бяхме отседнали в хотел Сана – близо до споменатата вело алея. Хотелът изглеждаше стар, но реновиран с всички спа удобства, от които се нуждаете. Това, което не ми хареса е, че в менюто липсваха някои нормални за мен храни. Също така шумоизолацията на стаите почти липсва. Чувате дори пускането на мивкита и оттичането на водата по канал от съседните стаи. А като говорим за вода – от чешмата така и не тръгна студена вода 🙂 имаше топла и вряла 🙂

Това, което ме изненада в Хисаря, по-скоро в негативен смисъл, е че градецът изглежда леко занемарен. По централната уличка има доста къщи, стари, които са пред падане. Разбира се, когато те са частни, дори при желание от страна на общината, едва ли може да се направи много, но освен че са пред падане, са с интересна архитектура. Една реставрация би могла да направи чудеса с тях и града.

Като човек, отишъл за първи там, очаквах по-скоро нещо като Банско, но градът е далеко от Банско, както по размери така и по визия. Явно ски спортовете са по-печеливши от спа-бизнесът.

Във всеки случай, бих отишъл там отново 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *