Хижа Селимица

Търсейки из нета къде да се раходим, се оказа че Пътека на здравето не е само една, а няколко. Една от тях се оказа при село Кладница, Пернишо. Та тази обновена пътека водела към близката хижа Селимица.

Това, което разбрах на място бе, че от тази хижа (даже малко преди нея) има разклон за Чудните мостове и Черни връх. Сега, като хора не ходили в планина от години никои не и помисли за такъв преход. От селото до хижата беше достатаъчно, а после как ме боляха краката не е истина, срам ме е от себе си направо!

От къде точно тръгваше тази пътека така и не разбрах, просто подминах селото с колата и спях на първото място където имаше признаци за пътека – едно местенци за отдих до рекичка, с няколко мостчета, маса и пейки. Като се замисля сега, може би пътеката е почвала по-рано, видях тук там спредни коли и преди това, и разни хора по пътя, но не въм видял със сигурност да е започнала при тях.

Като леко отклонение от темата само ще спомена че пътят, като цяло е добър, само от селото към хижата има един участк с павета, после пак е асфалт.

Та оставихме колата на споменатото по-горе място, питахме хората там – това ли е пътеката, те какво обикновно се случва с местните (или пък не), казаха че незнаят, и все пак хванахме гората. Пътеката се оказа в пълна сянка движеща се до малко поточе – поне не ни бе жега. Питах една женица по пътеката дали до хижата има час – час и нещо, тя кимна нещо неразбрано и продължихме. След около 30 мин бяхме при хижата 🙂

Интересното бе, че пътеката беше почти цялата настлана с камък, както каза Ира – сякаш е била част от древните Римски пътища. Просто това струпване на камъни, ня някои места дори си личеше зидарията, няма как да е случайно нито пък да е направено в по-ново време. Кой ще седне да прокарва път през гората, като не можем да си преасфалтираме старите пътища?

Сегаааа, пътеката е стръмна, ама къса дете на 3-4 не би имало проблем да я мине, ако пък искате с количка – няма ядове, вместо по пътеката продължавате си по асфалта, малко по-далеко е, но не много. Лично аз бих завел децата да се разходят там, но да биеш 60-70 км отиване и връщане от София за час разходка не знам дали си заслужава. Вижа ако си от Перник – става.

Все пак пътеката е приятна, хижата също – има близо 10 вида чорба 🙂 Самата хижа се намира в нещо като вилна зона, така че не очаквайте прекалено много планинарска история. Виж идеята от тук да стигнеш до Витоша е интересна, но няма как да ни се получи към момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *