Археологически парк Тополница

Село Чавдар (зивинявам се ако е град, а съм се объркал!), което е и община, се намира на 80 км източно от София, почти на самата Подбалканска линия. За съжаление стигането от него отнема между час – час и половина в зависимост, дали карате по ограниченията и дали лесно ви става лошо по завойте.

За приятна изненада селцето се оказа спретнато и подредено, поне каквото видях от него, с хубав център с детска площадка, и още една детска площадка точно до детската градина.

Тук освен археологическия парк има и няколко църкви. Някъде в околността са водопадите Казаните, които се надявам да посетя скоро.

Паркът представлява възстановено по арехеологически находки неолитно селище (т.е. на около 7000 години). Реално се състои от няколко сгради. Някъде четох, че в две от тях могло да се спи.

Освен няколкото сгради, за разглеждане, децата могат да се забавляват, ако са по-големи на изградената наблизо площадка с препядствия. До самото селище има заведение за хранене, което неработеше в момвнта.

Лично на мен целото нещо ми напомняше на Цари-Мали град – древни сгради на хълма, с пложадка за игра. И на двете може да се разходите с детска количка, но тук пътят до парка е асфалтиран чак то входът му 😉

В центъра на Чавдар има доста добре изглеждащ хотел, който може да се ползва ако рчовек реши да отдели на района повече от един ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *