Камбаните

Камбаните е парк-комплекс в София. Официалното му име е Международен парк на децата от света.

Разположен е в землището на софийското село Бистрица в подножието на Витоша, в близост до Бизнес парк София, жилищен комплекс “Младост”, квартал Симеоново и село Панчарево.

Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. На първата асамблея участват деца от 79 държави и са поставени 68 различни камбани.

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1989 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави.

През 1990 г. обаче са закрити изградените 18 чуждестранни структури “Знаме на мира”. През 1999 г. Евгения Живкова – дъщерята на Людмила Живкова, възстановява асамблеята.

Не бяхме ходили там… Какво да кажа – соц-атракция. Хубава есенна гора и извднъж пред погледът ти изплува един от символите на комунизма – железобетон. Сега някои ще кажат – то камбаните са метал, тежко е, трябва яка конструкция. Да, така е, но дали пък не може да се скрие, боядиса? Комплексът поне на мен ми прилича на изоставен строеж. Не зная дали е от поддръжката, една табле гласи, че през 2010 Главболгарстрой са помогнали, паркът да съществува до днес, но тези огромни сиви бетоенени конструкции лично на мен не са ми симпатични.

Разбира се идеята сама по себе си е интересна – всяка страна да бъде представена от камбана. Предполагам се сещате, че азиатските са едни от най-впечатляващите. За съжаление доста липсват, няма да описвам каква е камбаната на братския Американски народ 🙂

Та общо взето ако много се мота човек може да изгуби там към час време. Има масички и пейки на първия паркинг, но отново са бетонени, в хладната есен не предразполагат към заседяване.

С други думи – хубаво е, че успях да видя този символ на комунистичеката идея за мир, но мисля, че вкусът ми е по-различен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *