Царска Бистрица

“Царска Бистрица” е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.

Въпреки, че дворецът го нямаше на една от последните по това време карти на iGO, не е проблем да го намерите. Влизате в Боровец, карате направо и на изхода се пада от дясната страна.

Аз очаквах нещо като Врана, но този се оказа по-малък, като двор, доста по-малък. И тук сградата бе затворена, така че ако сте гледали нещо по телевизията или в Интернет – това ще е 🙂

Не мога да разбера защо не отварят сградите. Може да се изкара още някои лев от вход, а ние като посетители може да видим и малкото налични у нас дворци.

Както казах дворът е много по-малък, тук обаче имате голяма река, с няколко водоскока – почти малки водопади 🙂 Има и ел.центала, която според мен е с водна турбина, въпреки че не видях къде са отколнили водата към нея.

В паркът има заведение, от където може да си купите нещо за пиене и ядене – 2-3 вида сандвичи. Имя няколко поляни за седене, някои по-оживени други по-закътани. Разбира се и тук е доста прохладно и приятно, а реката прави нещата още по-приятни.

Това е – няколко сгради с голям двор. Работното време е от четвъртък до неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *