Посиди

Посиди е малко селце на п-ов Касандра, Халкидик, Гърция.

В него има достатъчно хотели и къщички, където да се отседне, като едновременно с това си остава малко и спокойно място за почивка. Стига да не ви притеснява чакълестия му плаж.

Намира се на около 220 км, от Кулата, или на около 400 км от София. До него се стига за около 5 часа, плюс/минус в зависимост от скоростта на шофиране.

За моя изненада по Гръцките магистрали много често ограничението е около 90-100 км, което малко или много бави придвижванео. За радост по-голямата част от пътя до Посиди е по магистрали или първокласни пътища, отното с ограничение около 90 км, и само последните 10-20 км са по малки пътища, където ограничението пак е около 90 км 🙂

В Посиди има избор на хотели, така че за всеки вкус ще се намери по нещо.

Ние си избрахме Dolphin Beach Hotel, на първа линия оценане с три звезди. За хотела може да видите достатъчно отзиви в Booking. Общо взето минусите са платения интернет и ограниченото меню в ресторанта, доста често съдържащи полуфабрикати. Все пак ако не сте на пълен пансион и/или нямате против да хапвате и на вън, на крайбрежната улица има поне оюе 3-4 таверни.

В селцето има 1-2 магазина и аптека, която е малко по-далеко.

Както казах, плажъте е чакълест, но става за разходки. Все пак ако не ви свърта около Посиди има няколко еко-пътеки, според една карта, която се предлагаше в хотела. Ако пък не ви се занимава – може да си пиивате бира на плажа по-цял ден.

Ако се надявате да засемете някои краси залез над морето от Посиди няма да се получи. Точно тази част на полуостовът гледа на юг. За хубав залез трябва да се върнете на север (мисля че имаше нещо наречено Фурка), там има доста свободни плаове гледащи на запад, но не гарантирам дали все пак слънцето няма да залезе над отсрещната суша вместо над водата. Трябва да опитате.

Аз се отказах, защото трябваше да сменям режима на заспиване на детето, а това не е добре 🙂

Около Посиди има и няколко исторически забележителности. Най-лесно достъпните са храмът на Посейдон, който е на 1 км и се стига пеша по главното шосе, и храмовете на Зевс и Дионис, които са в Калинтеа, на около 30 мин с кола. Ние намерихме и таблеа към Antion Sioni, но беше черен стръмен път и нямаше как да продължим по него с кола или с детето, за това не го посетихме.

За храмовете на Посейдон и Зевс ще пиша допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *