Стобски пирамиди

В началото на месец май се събраха доста почивни дни и въпреки загубата на мъдреца ми, решихме да се разходим из България.

Посоката бе Мелник и Петрич.

Пътьом минахме близо до Стобските пирамиди и разбира се отидохме да ги видим. Ето сухите данни, които може да се намерят в интернет за тях:

Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България. Намират се недалеч от с. Стоб, в югозападния дял на Рила планина (Капатишкия). Обявени са за природна забележителност със заповед No.378 от 05.02.1964 заедно с площ от 7.4 ха.

Дебелината на пирамидите е 30-40 м, средната им височина е 6-10 м, а на места достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, други са пирамидални или конусовидни и завършват с „каменна” шапка, достигаща размери 120/80 см, наподобявайки огромни гъби. Основите им са широки и често са слети помежду си. Най-много пирамиди има по южния склон. Те са обагрени от светложълто до тъмнокафяво и червено. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.

По северния склон на рида пирамидите са по-малко на брой, но са обособени в една група.

Стигането до пирамидите е лесно, просто трябва в селото да се оглеждате за подозрителни трудноразличими табели. По мое мнение пътя до тях е доста разбит и може да си оставите колата някъде из селото, въпреки че в началото на пътеката има паркинг.

Самата пътека има пешеходна част (асфалтирана) и друга част (чакъл и кал), която не бяхме сигурни дали е за автомобили или нещо друго 🙂

По протежението на пътеката има много лампи със слънчеви панели, пейки и беседки. Пирамидите са от дясната страна и по върха на хълма им се виждат парапети, но така и не разбрахме как се стига до там.

Разбира се, за да видите напълно пирамидите, по-близки хълмчета пречат, ще трябва да се отклоните от пътя и да се покачите по тези хълмчета. Ние си избрахме едно стръмно в края на асфалтираната пътека, но то се оказа някак стъпаловидно и нямахме проблеми нито на слизане, нито на връщане. Аз боднах една точка на гпс-а, но ако искате да се изкачите няма да ви е проблем, да прецените от къде гледката е добра. А тя наистина е хубава – виждаш пирамидите наведнъж, а не ту от ляво, ту от дясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *