Роженски манастир

Рожен се намира на около 6 км от Мелник, до него има асфалтиран път. Но по интересно е да отидете до Рожен и манастира по стария път. Той преминава през местността Мелнишки пирамиди и ви позволява да се насладите на природата в района. Пътя отнема около 1 и ½ часа и е лек.

От Мелник не видях табели за него, но ако следите руслото на реката ще го намерите. Всъщност пътя върви по руслото, което дори след непрестанните майски дъждове бе почти сухо. По-голямата част от пътя се движите по пясъчните наслаги в коритото и чак след средата има един стръмен участък. Изкачите ли го пред вас ще се разкрие уникална гледка на запад и изток. Въпреки безводието някаква вода не отнела парапетите по единствения стеснен участък на пътеката и се наложи да сме внимателни на това място. За това от там няма и снимки. Преминете ли го, ще стигнете до беседка, още няколкостотин метра по натам е самия манастир.

Маршрута е отбелязан на офроуд картата.

Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес. Според източници, пазени в Атон (Гърция), той е създаден през 890 г. Църквата на манастира – “Свето Рождество Богородично”, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. През 17 век бива опожарен, но е възстановен в началото на 18 век. Църквата е изцяло завършена през 1732 г. Манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Известният местен революционер Яне Сандански слага край на разцвета на манастира, когато със свои приближени завладява земите му. Гробът на Яне Сандански е близо до манастира.

Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

Както и други манастири, така и Роженският си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция).

Печата за НТО е в църквата. Нейните стенописи са най-старите в манастира и датират от около 1400-1500 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *