Попинолъшки водопад

Попина лъка е местност (вилна зона), която се намира в самото сърце на Пирин планина, на 15км над град Сандански. Живописно разположено на 1230 м надморска височина в едноименна гориста местност на Северен Пирин, около този планински климатичен курорт се разпростират обширни зелени ливади, прорязани от потоци с кристално чиста вода.

Една от забележителностите на района е разположеният в непосредствена близост Попинолъшки водопад, обявен за природна забележителност през 1965г. Водопада се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица.

Този природен феномен е пълноводен през цялото време на годината. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина от два водни пада с образувани малки водни котли. През лятото често може да видите някои плажуващи да скачат от върха на водопада.

Аз посетих водопада в началото на май – след почти неспирни едномесечни валежи. Бяхме група от 5 човека и не всички имаха водонепромокаеми якета, за това се наложи да стигнем до водопада с кола. Но на желаещите препоръчвам да се поразходят пеша до водопада. Ако не от по-далечни, то поне от по-близкия ВЕЦ.

В следствие от дъжда реката бе доста силна и се наложи да снимам водопада от брега. Виждал съм страхотни снимки правени от камъни в средата на коритото, но в случая бе доста хлъзгаво и не посмях да рискувам.

Надявам се при следващия водопад освен ND филтър да съм се сдобил и с поляризиращ, за да видя има ли разлика при затъмняването и премахването на отблясъците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *