Пещта

На землищната граница на селата Кален и Горна Кремена (в землището на Кален) се намира може би най-голямата пещера в района – Пещта. Координатите на входа й са N43.22154 E23.74713.

Не мога да кажа как се стига до нея от към Кален, но от Горна Кремена има два варианта. И за двата е необходимо да стигнете до старата държавна кариера, ако не се лъжа все още се казва „кариера Горна Кремена“.

Вариант 1.

Преди кариерата (43.207522, 23.734546), има земен път водещ вдясно и спускащ до дере на река, която извън дъждовния период пресъхва. Това е първия маршрут, по който се опитах да стигна тази пролет. Но след дъждовете по дерето имаше доста вода. Не успяхме нито пеша нито с кола. Общо взето пътя продължава по дерето, и когато стигнете до едни пчелни кошери хващате вляво.

Вариант 2.

Показа ми го баща ми и от там стигнахме без проблем. Продължавате по пътя за село Тишевица и след като навлезете във Веслеца (гората) се отбива на ляво. Тази отбивка и пътя до пещерата ги има на офроуд картата. Имам известни съмнения, че пътя не е много точен. За съжаление на успях да го проверя, защото пътищата в района са доста обрасли. За това с баща ми зарязахме пътя и минахме през гората за по пряко, до малко дере. Със сигурност знаехме, че пещерата е някъде отляво. Вместо да изкачим стръмното (което бе по-равилно и о където се върнахме) ние продължихме по дерете до като видяхме реката извираща от пещерата. Тръгнахме срещу нея. Оказа се доста дълбока и силна, като за обикновено пресъхнала рекичка но с помощта на баща ми, който си бе обул гумени ботуши, и аз успях прескоча на няколко места и да стигнем до Пещта.

Пещерата е достатъчно голяма за да може вътре да се поберат няколко малки буса или коли. От всякъде извираше вода, дори от коридора, в който като малък влизахме и явно в по-топлите месеци е сух.

Ако не сте запален пещерняк или просто любопитен едва ли има смисъл да се дерете по пущинаците, но ако сте решили да стигнете до пещерата се надявам да съм бил полезен.

Малко след ходенето до Пещта изпратих местоположението на точката и няколко горски пътища на хората правещи офроуд картата на България. Надявам се в следващата версия точката да е отбелязана, за да е на разположение на всички, ползващия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *