Мелник

Осем години след последното ми посещение, с повече желание за снимане и обиколки из родината ни се върнах в Мелник.

Плана беше следния – първи ден – обиколка в околностите на Мелник; втори ден – обиколка около Петрич и Рупите; трети ден – обиколка около Сандански.

В Мелник хотели има доста. Малки с една или две звезди, до 4-5 звездни хотели със СПА и други екстри. Ние запазихме две стаи в последния момента в един двузвезден хотел, от който останах недоволен в някои отношения, но не бе болка за умиране.

Самата обиколка се проведе първия и последния ден. Може да е малко, но все пак да обобщя какво може да се види тук.

Разбира се на първо място старинните къщи в района, превърнати в механи, хотели и изби. Веднага зад тях ще видите множество стари и западнали къщи, училището и детската градина, което не навява добри мисли за бъдещето.

Главната забележителност, в която е и печата за НТО в Мелник е Кордопуловата къща. Близо до нея е едната от трите църкви в града. Лесно ще я намерите, следвайки табелите. Тя е доста голяма и внушителна отвън, с огромна изба. Вътре не е нищо особено – старовремска българска къща. Интересното е каменния слънчев часовник на последния етаж, в който е маркирано направлението Изток-Запад. Друго интересно е, че къщата има зимна градина и сауна.

На излизане от музея в дясно ще видите табела за изба при Шестака (или нещо такова). Тръгвайки по нея ще стигнете до Мелнишката крепост, останала от някакъв владетел (негова снимка има в къщата), управлявал малко преди османската инвазия.

Под крепостта има още една църква, а над нея е достъпно едно от хълмчетата над Мелник. От там гледката хубава. Разбира се може да се качите и на някои от другите хълмове – пирамиди. На една от тях дори има построена някаква сграда.

Втората важна забележителност в района са т.нар. Мелнишки пирамиди. Това се именно тези хълмчета, за които говоря, а те доста приличат на Стобските. Най-хубаво може да ги разгледате от пътя Мелник – Рожен, но става въпрос за пешеходния маршрут, който ще опиша отделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *