Лешнишки водопад

След като посетихме Рупите се отправихме към някоя точка около Петрич, където не валеше. Оказа се, че това е района олколо хижа Беласица.

Хижа “Беласица” се намира на северния склон на планината Беласица, в местността Илиевска нива (на 8 км от град Петрич по асфалтиран път).

Беласица оформя югозападния кът на България, който на север е ограден от долината на река Струмешница, на юг навлиза в Република Гърция, а на запад – в Република Македония. Връх Тумба е пресечна точка на границите между трите страни.

Хижа „Беласица“ се намира на 720 метра надморска височина, сред гора от вековни кестенови дървета. Предлага прекрасен изглед от билото на планината към Гърция и езерото Керкини.

От хижата за около 1 и ½ часа по почти равна пътека можеше да се стигне до Лешнишкия водопад разположен на река Лешнишка. До водопада вори добре обозначена пътека със синя маркировка.

Стигнахме до хижата и се отправихме към водопада. Наскоро бе валяло и разходката бе хладна и праятна. На няколко пъти видяхме дъждовници. Надтъкнахме се и на огромно разцепено, обгоряло от вътре дърво. Предположихме, че е ударено от гръм. Около нас клокочеха малки и големи поточета. Почти в началото на пътеката в далечината видяхме малък водоскок, но не ни се спускаше по дерето, за да стигнем до него.

Леко, леко стигнахме до самия водопад. Дали заради дъждовете или по-принцип, за да успееш да го снимаш се налагаше да нагазиш във водата. Това разбира се не ми попречи да снимам. За съжаление доста от снимките ми бяха размазани въпреки статива и закъснението при снимане. Все пак няколко снимки се получиха успешни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *