Клисурски манастир

Клисурски манастир “Св. Св. Кирил и Методий” е действащ девически манастир. Той е четвъртия по големина манастир в България. Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава (1240 година). През 19 век светата обител бива напълно възстановена. Към нея се събира многобройно монашество. Клисурски манастир функционира като мъжка общежитиина света обител до 2008г., с последен игумен Архимандрит Антим. След това с благословението на Видински митрополит Дометиан, манастира бива населено от сестринство с майка игумения монахиня Таисия.

В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа.

Манастирът се намира близо да Вършец, разположен сред красотите на Врачанския балкан и известен с минералните си извори. Освен да видим манастирът искахме да си налеем минерална вода от Спанчевци. Ако решите да правите същото и идвате тук за първи път освен за табела с надпис „Спанчевци“ е добре да се оглеждате и за такава с надпис „Минкови бани“. Аз със сигурност видях втората. В центъра на селото ще видите чешма с два чучура. Минералната вода тече от чучура, гледащ в посока обратна на шосето. Много важно е да знаете, че водата е богата на летливи компоненти, предполагам серни, заради миризмата й. Преди да пиете от тази вода трябва да оставите тубата или шишето, в което е поне един-два дни отворено. Ако не го направите рискувате да стигнете до болница.

Та от Спанчевци следвайте табелите за Берковица и сравнително скоро ще видите стрелката за отбивката към манастирът, пада се в ляво.

Не се учудвайте ако попаднете на кръщене или сватба. Преди манастирът има няколко кръчми, където да хапнете ако сте гладни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *