Връх Вихрен

В Пирин има доста красоти за виждане, но като най-голямо предизвикателство може да се приеме връх Вихрен – втори по височина в България и трети на Балканите след Митикас в Гърция. Върхът се извисява на 2914 м до сами Банско.

За да стигнете до Вихрен трябва да се доберете до хижа Вихрен и да тръгнете от там. Стигането до хижата е въпрос на избор. Може да идете с кола, пътят е около 13 км, малко е тесен и криволичещ, но няма дупки. Може да вървите пеша по асфалтовия път или пък да следвате табелите за хижа Бъндерица. Тогава ще минете по една не много стръмна ски писта, като разстоянието ще е около 10тина км. Разбира се ние избрахме първия вариант. За 20-тина минути стигнахме до хижата, наляхме си вода и поехме нагоре. В една посока прехода е даден 3 часа, на някой хора са им казвали че е 3 и ½ до 4 часа. Ние обаче го взехме за 2 и ½.

Още с тръгването пътеката е порядъчно стръмна, като на места маркировката води до задънени храсталаци. До като стигнем първата поляна ми бе свършил въздуха няколко пъти. Общо взето ми бе доста нагорно и често спирах за почивки. На върха гпс-а показа, че на 1 час и 30-40 минути ходене ни се бе вързал около час почивка, това предимно заради мен.

Следващата стръмна отсечка я взех малко по-бързо и изведнъж се озовахме под билото. Не споменах, че до Вихрен има няколко пътя с различна трудност. Ние си поехме по масовия – Царски път. Другите май бяха доста по-стръмни.

Въпреки че билото към върха е доста каменисто и изглежда стръмно ни отне най-малко време. Спрях само 1-2 пъти за глътка въздух и някоя и друга снимки и се добрахме до заветния Вихрен. Гарантирам, че при добра видимост гледката във всички посоки е страхотна.

Отморихме, хапнахме, пийнахме вода и поехме обратно. Слизането бе поне с 30 мин по-бързо, но към края краката започнаха да тежат и се спъвахме все по-често, за това благоразумно намалихме темпото.

И в тази хижа боба бе чудесен 🙂 особено след разходката в планината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *