Видимско пръскало

Видимското пръскало, което се намира близо до квартал Видима на Априлци, а не при Видин 😉 е един от най-високите водопади в страната ни – 80 метра. До него се стига сравнително лесно следвайки еко-пътека „Видимско пръскало“. Тя тръгва от края на Видима близо до ВЕЦ Видима. Наклона й в по-голяма си част е малък, като се върви по-скоро по голям горски път и само на два пъти наклона се увеличава.

Пътеката върви през гориста местност следвайки река Видима. Реката е много красива и живописна и без да сме вземали трволяци, гъби или други стимуланти 🙂 на много места речните камъни ни изглеждаха като най-различни гущери, дракони и други същества, спотаили се из сенките 🙂 На няколко места по пътеката има чешми, така че не се запасявайте с много вода.

Отиването, връщането и гледането отнемат около 5 часа, ако идете само до края на пътеката. Лошото при този водопад е, че ще го наблюдавате от доста голямо разстояние. За тези, които искат да се приближат е добре да знаят, че от края не еко-пътеката до водопада местността е пресечена и се напредва бавно.

С моите хора отидохме само до края на тази пътека и само двама се опитаха да се приближат до водопада, но се върнаха доста бързо. Голямото разстояние до водопада е и причината на снимките му да има доста мараня и да са с леко убити цветове. Според Офроуд картата има възможност да се стигне и до горната точка на пръскалото. Лично ние не се опитахме да отидем до там, най-малкото защото пътеката за там е на друго място. Тя върви в посока хижа Тъжа, като малко преди нея тръгва вдясно, вместо в ляво за хижата. До колкото гледах по картата, разстоянието до Кадемлийското пръскало и горната част на Видимското е почти еднакво.

Друго интересно, което е добре да имате предвид, е че местността се намира в Парк Централен Балкан и в гората скитат диви животни, като мечки, вълци и други. Не че очаквахме да ги срещнем. В тази връзка ако сте внимателни на места из гората може да забележите издялкани фигурки на мечки 🙂 Първата от тях ще видите на една от чешмите, други от тях си изрязани по дървета или камънаци с надпис „Има ги верваите ми“. Но както казах не очаквайте да ги срещнете, пътеката е доста оживена, а дивеча не харесва срещите с хората 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *