Вазова пътека

Вазовата (еко) пътека се намира в района на гара Бов в Искърското дефиле. Не зная кога е обособена като пътека за разходки, но се знае, че е посещавана от Иван Вазов, като тук той е написал „Из мала Стара планина“ и „Дядо Йоцо гледа“.

Дядо Вазов е компенсирал катерене с писан и не очаквайте пътеката да е много тежка. Да, има стръмни участъци, но са само два и то сравнително кратки. Официално пътеката се минава за час и ½, но това е в зависимост до къде ще отидете с кола. Разбира се зависи и от коя старана на пътеката ще тръгнете.

Туристическият маршрут, част от който е “Вазовата екопътека”, започва от Вазовата /Данговата/ къща в махала Кошущица, прекосява р. Искър, вие се край водопада Скакля в землището на село Заселе и завършва при надвесения над Искъра Зли камик. В първоначалния си вид пътеката е построена през 1972 г. с труда на местното население.

От Гара Бов към махала Скакля маркираната пътека пресича моста над река Искър, продължава по шосето в посока Мездра и след около 300 м. се отклонява вляво по течението на река Скакля. Официално открита на 29.04.2007 г., днес “Вазовата екопътека” е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов /при махала Скакля/ и село Заселе. Дължината на екопътеката е 1 час и 30 минути.

Когато отидохме там, ние не знаехме тази подробност и поехме по първата намерена табела, която водеше към село Заселе. От Бов до него са към 8 км, като се изкачвате високо в планината над водопада.

В центъра на селото отново има табела – на площада, където оставихме колата и тръгнахме по пътеката. Още в началото ще видите страхотната панорама разкриваща се към дефилето. Ще пресечете едно малко мостче, под което църцори малка речица (поне тогава бе малка) и ще продължите надолу по виеща се камениста пътека. В началото не разбрахме, но от тази малка речица се образува водопада Бовска Скакля – основната забележителност в района.

Спускането е доста по-лесно от изкачването на тази пътека, особено на откритите места. От тази страна до водопада се стига за 15-тина минути. За това ако искате да снимате от статив – вземете го спокойно. Няма да го носите твърде дълго.

След водопада пътеката продължава още 20-тина минути и ще стигнете до първите къщи и някаква „хижа“. През това време ще имате възможност да видите няколко водоскока и моста. Ние не стигнахме до другия край на пътеката, само до хижата, след това се върнахме обратно.

В Заселе хапнахме в заведението на площада, не беше скъпо, но пък нямаше боб-чорба, за това с Ира си взехме ПКС с кебапче 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *