Барселона ден 5

Последния ден от престоя ни в Бареслона дойде. Тъпо и упорито искахме да влезем в парк Гуел. След няколкото неуспешни опита предната вечер, най-после решихме да си купим билети от сайта на парка, но той се бъгна и забихме на грешка. Въпреки това на следващия ден, след като оставихме багажа в локърите, отидохме в парка и се оплакахме от сайта. Оказа се, че грешката е често срещано явление и успяхме да се вредим почти веднага, като награда за опита ни.

Идеята за направата на парка е на Гуел, който закупува земята и възлага на Гауди направата на парка. Стройтелството започва през 1900 г и продължава 14 години.

Изчакахме търпеливо 15тина минути и влязохме. В платената част има къщички. Едната е магазин за сувенири, а другата е за разглеждане. И там пускат по определен борй хора за определено време. Наредихме се търпеливо. Отвътре къщата бе синя с тесни коридори, разбира се имаше разна информация за живота на Гауди, но лично на мен не ми бе интерсно. Хубавото в къщата е втория етаж с изгледа към парка от високо.

В магазина има разни неща, но из града може да намерите ако не същите, то поне подобни сувенири.

Истинската забележителност тук е фаянсовия гущер намиращ се в средата на парка. Признавам си, че Гауди майсторски е направил всички детайли. Освен гущерчето, може да се видят и други рептилски мотиви, навяващи мисли към Теорията на конспирацията.

След като се изкачите по стълбичките с гущерчето ще се озовдете под тераса крепяща се на масивни красиви колони. Средните от тях се кухи от вътре и оттам се изтича дъждовната вода. Ако се качите на терасата ще може да се насладите на гледки към Бареслона или пък да поседнете на красивите и учудващо удобни пейки от същия фаянсов материал.

След терасата на остана какво да се гледа, замотахме се още малко, Ира и Веси отидоха да видят още някаква къща. Започна да се запоблачава и благоразумно се отправихме към площад Каталуния. Взехме багажа и точно на спирката за летището се изля пороен дъжд. Така приключи обиколката ни на Бареслона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *