Барселона ден 4

За последния ни цял ден в Барселона имахме два варианта – Монсерат, което се намираше на около 50 км от града или посещение на Тибидабо. Тъй като първото е планина, а не всички бяхме подготвени за планински туризъм се спряхме на Тибидабо.

Хълма Тибидабо се намира в северната част на Барселона и е най-високата точка в града – 543 м. Превърнат е в обществен пак в началото на 20 век, а по-късно са изградени увеселителен парк и катедралата Темпле дел Саград Кор. До колкото знаехме цената за парка за един ден бе в рамките на 30 евро, като в това дори не влизаха всички атракции. С други думи за нас оставаше катедралата и каквото друго намерим за разглеждане.

В началото не бяхме сигурни как се стига до там, но с гледане на карти и питане успяхме да намерим спирката, която ни трябваше – Av. Tibidabo на линия L2, след това се ориентирахме по тълпата за да хванем едно автобусче за няколко спирки. Дневната карта важеше за това автобусче и не ни таксува наново. По принцип имаше някаква система с автобуса – той не върви всеки ден. Ако не е автобусчето по маршрута върви трамвай или нещо такова.

След няколко минутки бяхме на спирката към самия хълм, до който се стига с влакче, изкачващо се под голям наклон. Цената бе около 10 евро за човек в двете посоки. Изчакахме влака да се напълни и за има няма 10 мин бяхме на хълма.

Паркът не ми се стори нищо особено. Може би защото съм виждал и по-големи. А понеже бе седмичен ден, почти нямаше хора. Порадвахме се на гледката към града и отидохме да разглеждаме катедралата.

Като цяло бе доста красива – отвън и отвътре. Качвайки се по стълбите в ляво и дясно от входа попаднахме на нещо като тераса. От нея също се влизаше с сградата – сякаш катедралата бе на два етажа. Разглеждайки наоколо в далечината съзряхме планина смътно напомняща на Монсерат. Дали бе това не разбрахме.

Помотахме се, поснимахме се и решихме че е време за нов опит да влезем в парк Гуел. Пак не ни излезе късмета. За да не сме с празни ръце се помотахме пред входа на платената част и се опитах да снимам всички, което успея, което си беше над 80% от парка 🙂

За разнообразие минахме по друг път и отново се приземихме на площад Каталуния. Този път го разгледахме по-подробно. Причината бе т.нар. Локърс – места, където можеш да си оставиш багажа за няколко часа, за да разглеждаш на спокойствие. Това се налагаше, защото полета ни бе в 21.00 на другия ден. Та Локърите се оказаха съвсем наблизо – ако попитате в информациите на площада ще ви го маркират на картата. Цената е около 5 евро на ден. След като намерихме каквото ни трябваше се прибрахме за кратка почивка.

Започнахме да повтаряме обиколките – пак отидохме на Пасеч де Гарсия. Този път освен познатите вече сгради се натъкнахме и на малък колеж, или пък да бе университет, с красиво направена входна част. Изчакахме да се стъмни и направих няколко снимки на Мансана де ла Дискордия – така е дори по-красива, от колкото през деня.

На прибиране отново минахме през Каталуния за да видим шадраваните на тъмно. Така приключи деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *