Полска Скакавица

Втория по височина (поне така мисля) водопад в България, след Райското пръскало е водопада Полска Скакавица. Той се намира на около 4 км от едноименното село, което пък се намира на около 15 км северно от Кюстендил. Според википедия е висок към 50 м, а най-интересното е, че вместо ръба, от който водата да пада, да ерозира и да се снишава той се издига! Предполага се, че това е заради силно варовитата вода в района, койта натрупва материал на ръба на водопада подобно на натрупването на сталагмитите и сталактитите.

До това село се опитах да стигна два пъти и може да се каже, че бе неуспешно, но пък се върнах от там без проблеми 🙂 Да изясня, без да гледам в момента картите.

Първия път тръгнах някъде около село Ябълково, карах карах, следвайки напътствията на АйГо и изведнъж ми даде да продължа надясно по някаква козя пътека – отказах се.

Втория път тръгнах от Кюстендил, като целта ми бе една пресечка на някаква пътека с пътя, по който се движех – 42.43943 22.65427, но нещо се замотах. По някаква случайност забелязах една супер малка табелка сочеща към водопада. Така попаднах на един насипван път, но леко-леко стигнахме до селото.

Оставихме колата на центъра и последвахме пътеката отбелязана на гарминската карта.

От селото до водопада са около 4-5 км, като те се вземат сравнително бързо – има няма час. По-скоро над час със снимането. Наклона е малък – леко спускане на отиване.

Есента беше започнала да протяга пръстите си към гората и тук-там листата бяха започнали да преминават в оранжево и червено.

На картата беше посочена една точка за изглед към водопада, но най-близката точка до него е 42.41276 22.68635.

Там има малка полянка с един дънер за сядане, водопада се вижда чудесно, а наблизо има и един малък, но пълноводен водоскок за снимане.

Все пак ако държите да излязат хубави снимки е добре да сте на полянката преди обяд или след 4-5 инак слънцето ще свети кажи-речи срещу вас.

Водопада не е пълноводен, но е доста голям, все пак е вторият по-височина у нас. Пада от една скала където са разположени доста къщи, което ни спря да си налеем вода там 🙂

До колкото знам в Кюстендилско има още един водопад, но той е доста по-малък. По натам може да отидем и до него 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *