Кая-Бунар

Водопада Кая-Бунар се намира близо до село Хотница, на 10-15 км от Велико Търново. Отивайки на там никъде не видях името му, но така го намерих за първи път в нета. Все пак стигнете ли в Хотница ще намерите табели указващи пътя към него.

Пътят стига почти до самия водопад (43.146354, 25.515275) и за това, когато отидохме там бе пълно с народ – автобус и много автомобили. На Гугълската карта има някаква точка Кая-Бунар, но водопада е в края на едно отклонение северно от главния път. Това трябва да е центъра на картата към която ще приложа линк.

Както ще видите на снимките водопада е много симпатичен, но водата под него има странно зеленикав цвят – сякаш нещо медно се е разтворило в нея.

До тук добре – имаме водопад, беседка и много хора. За радост има има и еко-пътека. Тя загатва да е много хубава – върви покрай реката образуваща водопада. За да стигнете до нея трябва да се изкачите по едни стълбички над водопада, после да минете през един скален коридор и накрая до място където в коридора има голяма дупка (в дясната му стена), достатъчна, за да паднете през нея върху каманците отдолу. Е там е малко гадно. Надявам се скоро да сложат предпазен парапет.

Аз надникнах малко след този участък и началото на пътеката ми се стори обещаваш – мостчета рекичка, а от снимки в нета изглежда дори още по-обещава.

Надявам се следващия път да преминем цялата пътека и да се насладим на гледките там.

На тръгване решихме да минем вместо през Хотница, по пътя за село Момин сбор. Не случайно хората са казали да обиколим родината си, за да я обикнем. Мисля, че снимките са красноречиви.

Само карайте внимателно защото пътят е много тесен и има сенчести участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *