Каменните гъби

Каменните гъби (карфиоли според Монката) са друго скално образувание на около 20 км северно от Кърджали близо до отбивката на пътя за Асеновград. Намират се в околностите на село Бели Пласт, но за мястото няма табели. Просто ако се движите на север (трябва да е било) подминавате селото и гъбите са на 1 км след селото. Скалите са същите гадни бели риолити и туфи като тези на Вкаменената сватба.

Според Вики:

Природният феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.

Местността с площ 3 ha, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *