Скакля

За да стигнете до водопада Скакля трябва да поемете еко-пътеката Скакля-Воводи дол. Единия й край е при психодиспансера на Враца, а другият е при Вратцата близо до туристическия дом. Цялата пътека се минава за около 5 часа.

Ако искате да стигнете само до водопада тръгнете от психото. Ние отидохме там юни и беше страшна жега, и разбира се водопада беше пресъхнал. Само високата стена бе там. Пътьом леко пообъркахме пътеката и хванахме по едно почти пресъхнало речно корито, каменисто и пълно с пепелянки. Веднага съжалихме за това, че сме по къси гащи.

От това място до водопада пътеката е доста стръмна.

При водопада има доста сянка и място за почивка. След това пътеката продължава да се изкачва, но с по-малък наклон. Почти на билото има вход на пещера. Не влязохме там, защото входът бе обрасъл здраво с коприва… Общо взето обуйте си дълъг панталон ако ходите там!

Излизайки на билото ще видите (а дори и по-рано) чудесна гледка към Враца. Та на билото има масичка с пейки. Следваше още коприва, през която си проправихме път с тояги.

На равното пътеката продължава леко вляво между две била, но ако се отклоните леко вдясно по течащата наблизо речица, ще стигнете до кладенче, където да пиинете вода.

Тъкмо си мислехме, че трудното е минало и се оказа, че пътеката продължава по супер стръмен сипей през една гора. В един момент се чудиш дърветата дали пречат или ти помагат при спускането 🙂 На няколко места имаше вода.

След близо едночасово кошмарно спускане най-накрая стигнахме до Вратцата и се забихме директно в туристическия дом на по бира. Заведението е приятно, но покрай намиращата се наблизо Чайка, страда от липса на клиенти. Все пак е приятно.

Та! Тая пътека си е натоварваща, не е просто за разходка. Може да се надереш, нажаркаш, а да не дава Господ и ухапан от змия. С други думи, носете си вода и дълъг панталон. Понеже надморската не е голяма едновременно с това не очаквайте да е много по-прохладно от колкото в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *