Седемте Рилски езера

Една от най-известните природни забележителности в България са Седемте Рилски езера. И ако не сте ходили до там сега е моментът да поправите тази грешка. Добрата новина е, че до хижа Рилски езера стига лифт (цената е 15 лв в двете посоки) и дори кашкавал-туристи като мен вече могат да стигнат до езерата 😉 Лифта се хваща от Паничище – Сапарева баня, като за него има табели. Карате до като се блъснете в бариерата за паркинга на лифта 😉

Разбира се имайте си едно на ум защото езерата се намират между 2100 и 2500 метра надморска височина и температурите там са значително по ниски, от колкото в ниското.

За да придобиете престава къде отивате може да се ориентирате от следната карта от Вики – кликни тук!

Всяко езеро си има специфично име и ако не ме лъже паметта всички те са с ледников произход. Доста са студени и цапуркането из тях е забранено. По тази причина, когато бяхме там си позволихме да напълним шишенцата от най-високото езеро – Сълзата, и да пием спокойно.

Интересно е, че езерата преливат едно в друго като дават началото на река Джерман.

Сега за маршрутите. Както може да видите на картата има два пътя – към хижа Седемте езера (левият по направление лифта – хижата) или към езерото Бъбрека (десният по направление лифта – хижата). Масово хората се отправят към Бъбрека и разбира се това е по оживения маршрут. Разбира се ние поехме по пътя към хижа Седемте езера 🙂

До нея се стига за около 40-50 мин без много усилия. После за има няма още толкова сте на Бъбрека. Странното е, че народа се трупа на Бъбрека, а на другите езера (с изключение на него и Сълзата) почти няма хора. Това е хубаво, защото може да си отпочинеш на тях без огромна върволица кръжаща наоколо ти.

Според мен Близнака е едно от най-приятните езера, но все пак всеки си има вкус.

Стигайки до Бъбрека ще се сблъскате с огромна тълпа хора мотаеща се около него и качваща се или слизаща от по-горе разположеното Сълзата. Пътя до него е стръмен, но не е болка за умиране. Недалеко от Бъбрека е поляната, на която Бялото братство си играят танците.

И така има няма за 4-5 часа с размотаване обиколихме шест от езерата, седмото – най-малкото нещо не го видяхме 🙂

Ако решите да се качите пеша чак до хижата, вместо да ползвате лифта е добре да знаете, че пътя е широк – вървят джипове по него, но е дълъг, предполагам към 2 часа нагоре.

Както и да е! Природата е много красива в този край на България – има доста вода, което прави всичко наоколо много свежо, зелено и живо. И не се ограничавайте само до Бъбрека, другите езера също са много красиви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *