Прага ден 1

От Будапеща до Прага са около 500 км, и поне АйГо ми даде еднакво време през Братислава и през Виена. Ние предварително си бяхме избрали първия път.

Всичко бе ок, отхвърляхме километрите. Но изненадата ни чакаше на входа на Чехия. Ако някои си мисли, че в България магистралата е най-зле – не е прав. Пътя по който минахме или поне 150 км от него бяха пълен кошмар! Цялата им магистрала бе на едни напречни на пътя бабуни, нещо като „спящи полицаи“ през около 5 м. При висока скорост имаш чувството, че ще ти падне предния мост на колата! Може и да го оправят скоро, но няма такова преживяване, неприятно!

Без много аварии се добрахме до прага. Хотелът ни бе почти в центъра на улица Vacalvske Namesti срещу Grand Hotel Europe. Цената заедно с паркингът (за 5 души и 3 нощувки) бе 300-тина евро.

Понеже тръгнахме рано сутринта пристигнахме по време за храна 🙂 На същата уличка, в един безистен, намерихме една местна пицария – много добра. След като се настанихме веднага се впуснахме из града.

Квартирата ни се намираше между Karluv и Jiraskov мост. Като начало огледахме близката околност. Оказа се че има доста от познатите ни от моловете магазини, заведения за бързо хранене, а в спирката на метрото имаше голям супермаркет.

Тръгнахме на север по нашата улица и свихме наляво по улица Vodickova, или успоредна на нея. По пътя попаднахме на някаква сбирка на латино почитателите, та се поотклонихме, за да погледаме как танцуват. Ха наляво, ха надясно и стигнахме до Jiraskov мост (дано не се бъркам за моста, но трябва да е този южно от Карлов). Ако продължите по уличката продължение на моста, ще стигнете до един хълм, по който продължават стълби и води до мемориала за жертвите на холокоста.

Та по улицата между моста и тези стълби има доста хубави и не прекалено скъпи заведения предлагащи местния специалитет – Свински коленца 🙂

От там покрай реката на север се отправихме към Старо место. Огледахме района набързо, като се разходихме до моста северно от Карлов мост. Като слезете под този мост – посока по моста от новата към старата част и слизате надясно, и тръгнете към следващия мост се оглеждайте за магазина на Pilsner Urquell. В него има доста рекламни сувенири 🙂 Аз си взех малка кърпа от там, размер „кърпа за лице“. След като стигнахме до Manesuv Most се прибрахме по Карлов.

Магията да се залуташ в старата част източно от моста е неописуема! Трябва да се преживее 🙂 Старомнесткия площад е задължително място за посещение, както и катедралите му. Някъде там На кръгъл час си намерете удобно място пред часовниковата кула, за да наблюдавате мърдащите фигурки на нея. Ако е много късно може да и да ги пуснат, както ни се случи втория път. Освен това шоу, подобни има и на входа за Старо место, като идвате по Карлов мост – там има тромпетисти, свирещи някаква мелодия. И разбира се приемат щедрите аплодисменти на туристите 🙂

Общо взето с шоуто на катедралата приключи тази обиколка на Прага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *