Плиска

Когато става въпрос за история предпочитам да се доверя на сигурен източник. И тъй като нямам учебник по история най-лесно е да спитам с википедия. А сега става въпрос за Плиска – Първата Българска столица.

Плиска е град, разположен в Община Каспичан, Област Шумен, Северна България. Той е първата столица на Дунавска България. В близост е до градовете Каспичан и Нови пазар.

Старо наименование на селището е Абоба. Близо до него археолози от Руския археологически институт в Цариград разкриват през 1899-1900 средновековния град Плиска или Плъсков, столица на България (Първото българско царство) от края на VІІ в. до около 893, когато столицата се премества в Преслав. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура. Градът е в развалини от ХVІІ в. Повечето камъни от крепостните стени и дворцовия комплекс са откраднати за изграждане на къщи в съвременното село Плиска и околните селища. /Това е масова практика на населението в живеещо около археологически обекти и резервати, например Червен и Перперикон/.

Останките на средновековния град, който е бил обкръжен със земен ров и вал, заемат около 23 кв. км. площ: цитадела с мощни отбранителни стени, Голям дворец и Малък дворец, базилика, строена с каменни блокове. В Плиска са намерени множество останки на раннославянската и старобългарската култура. В съседство с Плиска се намира старобългарският курган в Нови Пазар.

От есента на 2006 г. резерватът има нова музейна сграда и нова експозиция. Музеят е много добре подреден с интересни възстановки и подробни табла. В близост до музея е и гробът на Карел Шкорпил, когото древната българска столица е завладяла до такава степен, че да поиска да бъде погребан там.

Какво да кажа от себе си – останките наистина говорят за внушителен град. В музея, който не е кой знае какво има доста данни представени, като текстове сред експонатите. До колкото си спомням базиликата в Плиска е била една от най-големите по онова време в Европа, като само нейната площ – не на самата сграда а на „дворът“ й, е бил сигурно колкото града.

И тук както и в Преслав базиликата е започнала да се реконструира, но в последствие не е довършена. За съжаление още не съм ходил на Царевец, но са ми казвали, че и той и Трапезица са почти реставрирани. Чудя се няма ли европейска програма, по която да се реставрират църквите в Плиска и Преслав? Според мен резултата ще е главозамайващ. На тукашната базилика съм направил една панорамна снимка, надявам се да съм успял да я обхвана подобаващо. Препоръчвам ви да отворите снимката извън сайта за да успеете да я разгледате добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *