Къкрина

След Деветашката пещера бе логично да се отбием и до село Къкрина.

Къкринското ханче е обект на Регионален исторически музей в Ловеч. Намира в с. Къкрина, Община Ловеч.

Тук са заловени от Ловчанската турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите ѝ. През лятото на 1901 г. проф. д-р Параскев Стоянов, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето и прави архитектурна снимка на основите. Записва разположението и размерите на стаите. На 26 декември 1901 г. ловчанци и къкринци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен Апостола.

На 17 февруари 1997 г. природна стихия събаря вековния бряст – свидетел на залавянето на Васил Левски. Брястът е изправен и консервиран от специалистите на РИМ – Ловеч. Вижда се на някои от снимките.

През лятото обектът е с работно време 8:00 – 12:00, 14:00 – 18:00, а през зимата 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00. Когато вземате печат за книжката си подпитайте за допълнителен печат. На нас ни сложиха, защото бяхме „симпатични“ на жената, която бе там. Предполагам кръщелницата ми бе поводът 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *