Деветашка пещера

Деветашката пещера се намира на около 15 км. североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки на източния бряг на р. Осъм. Открита е през 1921 г., общата дължина на тунелите над 2 км, а площта над 20 кв.м.

Пещерата е образувана в карстов масив и в допълнение със забележителните и размери предлага възможност спускане с въжета, а предполагам и други алпинистки упражнения.

Според Вики На около 40 м навътре от входа има просторна зала с площ 2400 кв.м. Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни.

Една от залите в пещерата носи името “Олтара”. В нея при разкопки на Регионален исторически музей, Ловеч са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи. Включени са в експозицията на Музейна сбирка “Васил и Атанас Атанасови”.

Пещерата я има на повечето gps карти, но дали по тях или по друг начин, когато тръгнете за нея ви препоръчвам да не следвате табелите. Движейки се от Йоглав към Александрово табелата ще ви упъти по отбивка надясно към село Деветаки. Спирайки на указаното по пътя място ще се наложи да се спуснете по доста стръмна пътека, а после ще трябва да я изкачите. Когато ходих там, бяхме с кръщелницата и перспективата освен да я носим надлоу, да я върнем и нагоре не ни допадна.

Ако подминете отбивката за Деветаки след около 2км има малък път отново вдясно. Той води до импровизиран паркинг до река Осъм през, която по мост ще стигнете до пещерата за 5 минути.

Самата пещера е много симпатична, но освен ако не си носите алпинистко оборудване или нещо за печене, няма да загубите повече от 30 мин в нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *