Виена ден 1

Както се очакваше най-скъпо бе в Австрия. Като започнем от разходите за квартирата и продължим с каквото друго се сетите.

И за тук си харесахме апартаменти от booking.com, но вече бяха доста по-далеко от центъра – на 4-5 спирки с трамвай или 40 мин пеша. Разбира се това породи дилемата дали да движим с пешото или с градски транспорт. Проучихме цените в нета и се оказа, че цената на еднопосочни билетче е 2 евро! За това си взехме по една карта за 48 часа, за целия транспорт, която излезе по 12 евро борйката.

Какво да напиша за Виена…? Ако правите екскурзия като нашата и споделите с други повечето хора ще отпишат Виена като дестинация, поне нашите познати сториха така. Пишейки това в деня преди тръгване, моите хора казват същото – Виена е зле, не е хубаво тук и т.н. Но аз не съм напълно съгласен.

Разбира се тук няма романтиката на Дунавска Будапеща или залутаните старинни улички на Прага. Виена е доста по-модерен град, почти напомнящ за София на места. Бих казал, че е и доста мръсен. Но един поглед, дори извън централната част, към сградите и фасадите, ще ви покаже, че това е град с голяма история. Почти всички фасади на сгради са пищно украсени, а тези в центъра са просто красиви. Тук няма стара част в която да се разходите, но има достатъчно дворци, градини и музеи. Така че е по-скоро въпрос на вкус, къде ще ви хареса повече.

Почти всички ппс-та от градския транспорт отиват до Karlsplatz, което е един вид началото на централната част. От тук за по 20 мин може да отидете в самия център да видите катедралата Св.Стефан, а после 1-2 пресечки западно от него да посетите Hofburg и другите сгради и градини около него. Ако продължите в същата посока ще видите огледалните замъци служещи за исторически и природно-исторически музеи. Северно от тях е парламента – страхотен е! На север от него има още една катедрала, но до нея не ходих. Покрай изброените до тук неща минава трамвай 1.

В заведения не посмяхме да сядаме, само веднъж пихме кафе в МакДоналдс, за по 1,8 евро и аз хапнах един чийзбургер за към 2 евро. На всякъде другаде цените са доста по-високи.

Ако сте решили да си пазарувате от супермаркети има такива в изобилие, но всички работят до 19:30. Била и Евроспар са масови, като втория е доста по-евтин и също като Била зареден.

Повечето малки улици тук са еднопосочни, но е предвидено място за паркиране. Няма табели ограничаващи паркирането – дори си е очертано, къде се паркира. Ние предпочетохме платен паркинг за по 18 евро на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *