Будапеща ден 3

Дойде и последния ден от престоя ни в Будапеща.

Този ден на цел бяха базиликата Св.Стефан и Операта. За базиликата се стига по пътя Академията на Науките или за Моста на Елизабет. Излизайки в градинката срещу моста в посока на Академията, просто хвърляйте поглед на уличките вдясно, катедралата се вижда в далечината. Тази, която води директно към базиликата се казва Zrynyi Utca, ако не се лъжа. Сградата в много красива отвън и отвътре. Входът е почти безплатен – на входа има кутийка за дарения, а до нея поп, гледащ кой по колко дава 🙂 Тук може да качите на до върха на кулите, но ние пропуснахме – не бяхме убедени, че гледката си заслужава. Качването се заплащаше и не бе нещо фрапиращо като цена.

Операта е в посока североизток от базиликата. Заобикаляте я хванете някоя от уличките които са пред вас. Почти със сигурност ще ви заведе, където трябва. Отивайки към Операта се оглеждайте за някое от прословутите кафенета в район – ще ги познаете по уютните пейки и маси, и задължителните одеялца, за намятане. По наше време бе топло, но Ира е била доста доволна то тях при предишното си идване тук. Предполагам през късната есен или ранната пролет ще вършат чудесна работа. Преди да си изберете кафе погледнете цените, за всеки случай. На нас ни бяха високи и се разминахме само с оглеждане.

Операта е красива сграда, но не е музей и я огледахме доста набързо. Денят не бе напреднал – имахме още време за обиколки. Поехме към зоологическата градина. До там стигнахме с жълтата линия на метрото от спирка близо до Операта. Билетчето бе около лев в едната посока. Слизаше се на Площада на героите (Heroes’ Square).

Площадът е с огромна колона, заобиколена от две колонади (?). Гледайки от метрото към площада от двете му страни се намират разни музей, а зад него е парк. Зоологическата се намира по улицата минаваща от дясната страна на музея вдясно. В парка зад площада има водно огледало с лодки и доста заведения с доста високи цени, но почти срещу Зоологическата имаше едно павилионче с голям избор на сандвичи и бири и на приемливи за нас цени. Заведението няма тоалетната 🙂 но има обществена 100-тина метра на север.

Ако застанете между двете колонади на площада на Героите и погледнете леко вляво ще видите Vajdahunyad Castle. Нямам си на идея какъв е и за какво служи, но там изглежда се помещава някакъв музей (безплатен) в градинката му имаше сергии за лакомства храна и всякакви неща в стил панаир. Имаше и нещо друго за зяпачите и снимачите, но ще ви оставя да го откриете измежду снимките 🙂

В околностите на замъка паркът продължаваше. Имаше някаква рок кръчма в която не седнахме 🙁 въпреки намеците и цупенето ми 🙂 – мрън, мрън…

Бе късния следобед и време за почивка, а на другия ден пътуването продължаваше 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *