Будапеща ден 2

На следващия ден тръгнахме към Парламента. Много бяхме слушали за него. Колко бил хубав, голям и как обиколката му отнемала почти цял ден. Отново минахме по една от централните улици, успоредна на Дунав минахме до сами Унгарската Академия на Науките и накрая стигнахме до целта ни – Парламента.

Някои от моите хора пуснаха мълвата за спор между Унгария и Румъния, кои парламент бил по-голям. Аз съм виждал Румънският и според той е огромен. За сметка на това Унгарският е много по-красив. Не мога да кажа в какъв стил е бил строен, но този в Румъния си чисто комунистическа сграда.

Монката разказа, че преди да се построи сградата имало конкурс, между някакви известни архитекти. Оказало се, че всичките (3ма или 4рима) били проектирали страхотни сгради, но все пак трябвало да изберат една за парламент. Тогава, за да не обидят творците построили всички сгради (предполагам са някъде в Будапеща), но просто не спечелилите се ползвали за други цели 🙂

Оказа се, че влизането в Парламента става ако си купиш билети поне предния ден. Разбира се нямахме намерение да ставаме в 6, за да сме в 8 пред касата и се разминахме само с оглед отвън.

Следобедът ни се освободи за това поехме към Замъка Буда. Не знам какво общо има с Буда, ама така се казва 🙂

Върнахме се към Академията и по прословутия Chain Bridge прекосихме Дунав. Моста е красив но не е чисто пешеходен, и по него хвърчат педисти за страх и е добре да си нащрек. От другата му страна имате избор – да се качите до хълма с малък трамвай (15 евро на човек) или да се качите пеша. Ние избрахме втория начин.

Замъкът горе е разделен на 2 части, ако въобще това е един комплекс. Да кажем грубо – може да тръгнете наляво (по-скоро това е замъка) или надясно (което по-скоро е галерията).

Като гледам в Гугъл Земя, това вляво е обозначено като Национална Галерия. Първо при нея отидохме. От там се разкрива страхотна гледка към мостовете и Дунав, както се вижда от снимките. Като се захласвате по тях да не пропуснете задния двор на галерията. През нея отидохме към „дясната“ част на замъка.

Ако търсите тоалетна, тя се намира между двете – има едни стълби със скулптори на орли по тях. Виждат се отдалеко, та тоалетната е там 🙂

Та пред една от сградите в дясно има караул, интересно е ако засечете смяната му 🙂

Продължехме на север, към Castle District. Целта ни бе т.нар. Лабиринт. Поредица от подземия с непомня какво предназначение, но ползвани като бункери в по-ново време.

Лабиринта бе разочарование за мен. Празни коридори с камъни из тях, студено от горе на всичко. Входът не бе много, но според мен не си заслужава. Може би не сме уцелили сезона 😉 Сложил съм снимки от там, оставям ви да прецените.

Това което си заслужава, дори е задължително да видите е Mathias Church и разположения до нея Fisherman’s Bastion.

Може да пийнете по кафе или да хапнете нещо на близкия площад. В радиус 100-200 метра от него може да се намерят заведения с прилични цени.

В църквата не влизахме, както и в Рибарските кули, но и без това там може да се гледа и обикаля достатъчно.

След като се нагледахме и наснимахме спуснахме отново към Дунав, почти право на изток и така се озовахме край Buda Reformed Church. Тя се вижда от далеко и може лесно да ориентирате. От този бряг на реката има страхотна гледка към Парламента.

След това по моста се прибрахме.

Върнахме се по-тъмно за нощни снимки. Гледката от замъка към осветените мостове е страхотна. Ето тази гледка чаках от мноооого време! Не че съм голям майстор, но нощната фотография определено ме влече. Надявам се снимките да ви харесат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *