Балчик

Допреди няколко месеца дори не бях чувал за замъка в Балчик. Знаех само за Ботаническата градина. Разбира се няма как да знам всичко за всяко едно място, за това историческите факти ще ги копна някъде от нета.

Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” се намира на около 2 км югозападно от град Балчик, на 40 км североизточно от Варна и е разположен на самия морски бряг. Той е една от главните атракции на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта. Изграден е по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924 г. като лятна резиденция на румънската кралица Мария.

През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 г. и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до линията Тутракан-Балчик. Кралицата на Румъния – Мария Единбургска харесва много завладяната българската земя заради интересните балчишки скали, мекия климат и топлата морска вода. Покрай румънската аристокрация в Балчик купуват места много румънски интелектуалци, сред които и прочутата художничка Чичилия Куцеску Сторк. Така “Дворецът” се превръща в значително културно средище по Черноморието. На 7 септември 1940 г. цар Борис III успява чрез Крайовския договор да върне Балчик и цяла Южна Добруджа на България. След това дворецът е добре запазен и постоянно реставриран, а след 80-те години превърнат в туристически център.

Дворецът включва два основни елемента – сграден фонд и парк.Част от парка е превърнат в научна ботаническа градина, която се стопанисва от СУ “Св. Климент Охридски”. Най-важната природна даденост на двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите “Бял кладенец” и “Чатал чешма”. Тя е протичала през малка долина и е задвижвала воденичните колела на мелниците в местността. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва още спомагателните постройки и редица вили [1]. Пътят към двореца се спуска между два реда каменни стени и спира пред главния вход на с караулното на часовоите. В двора е изграден параклисът “Стела Марис”. Други популярни забележителностите са “Божествената градина”, градина “Английски двор”, “Градината с кръстовидното водно огледало”, “Гетсиманската градина”, “Мостикът на двореца и гаражите за яхти”, юзината и “Мостът на въздишките”, “Алеята на виното”,”Алеята на вековете” “Висящите тераси”, гробът на кралица Мария и други.

Да живее Википедия 😉

Паркинг има много близо – буквално срещу уличката, по която се стига до градината, като цената е 2 лв на час. Разбира се преди паркинга има нещо като синя зона, която е безплатна събота и неделя.

Входът за двореца е 8 лв и е интересно, че има 2 входа, един след друг. Не знам по принцип, но когато ходих аз, печатът бе при втория вход.

Цялата градина е много красива! Ако не бързате за някъде, останете там по-дълго. Насладете се на прохладните сенки, поточетата и чешмите в градината. За всеки случай си вземете ако не вода, някои сандвич. Там имаше една кръчма, но не проверихме какви са цените.

Ние прекарахме около 2 часа като почти не седнахме да почиваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *