Хижа Мальовица

Хижа Мальовица е туристическа хижа в Северозападна Рила, близо до връх Мальовица. Разположена е на 1960 м надм.в. в долината на река Мальовица. В близост до хижата има ски-писта със ски-влек. Районът предлага добри възможности за алпинизъм. Хижата е пункт от европейски маршрут „Е-4“.

Изходен пункт е с.Говедарци. До Хотел и Учебен център Мальовица се стига по добре почистен път през Самоков и с. Говедарци, а курортът е на 26 км. от Самоков и на 86 км. от София.

Комплексът има 125 места в 2 масивни сгради и 7 бунгала. Старата сграда е двуетажна, с две стаи, външни тоалетни и общо 34 места. Новата сграда също е двуетажна, с 18 стаи, вътрешни тоалетни и бани на етажите, общо 77 места. Бунгалата са двуместни без тоалетни.

Хижата е построена в далечната 1934 година като високопланински заслон “Мальовица” от пернишкото туристическо дружество “Голо бърдо”. Заслонът е предвиден за 25 души, но при нужда е побирал до 40 души.

За първи път ходих там като студент по време на една практика. Маршрута до там не е стръмен – точно за пишман туристи като мен 🙂

И така един септемврийски ден на 2011 решихме да идем до там за да се разходим малко.

Пече ни слънце, валя ни малко дъжд – точни като в планината. Природата е много хубава в нашите балкани. Хубаво е всички ние да ги обиколим, но да ги пазим чисти. Надявам се някои път да успея да се кача и до върха 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *