Ръшнов

Замъкът Ръшнов (Rasnov Castle) е внушително средновековно укрепление, което доминира над околния район и едноименния румънски град от своя хълм. От нивото на селището панорамата към замъка Ръшнов в действителност е вълнуваща. Не по малко забележителни са и гледките, които се откриват от самия хълм. Градът и крепостта Ръшнов са разположени на 12 километра в югоизточна посока от Брашов, в равнината между дяловете Бучедж, Першан и Фъгъраш, които са възвишения от планинската верига на Южните Карпати.

Средновековната крепост Ръшнов е издигната някъде през 13 век, по времето, когато тукашните територии са завладяни от татарите. В началото на 13 век замъкът Ръшнов се появява на хълма, като основната му цел е да зашитава местното население и това в околните села при евентуални нападения. В този най-ранен етап от историята си замъкът Ръшнов няма местен феодал или владетел. Въпреки това солидното укрепление устоява на множество опити за превземане.

Според историческите източници, които документират събитията в Ръшнов през тези векове, е периода около 1331 и 1335 година крепостта Ръшнов успява да устои на едно мащабно татарско нападение. Още едно такова произхожда около десет години по-късно, през 1345 година, но и този път Ръшнов е непоклатим и отблъсква татарските набези.

През следващия и по-следващия век е периодът на османските нашествия по тези земи. Турците се опитват да превземат замъка Ръшнов през 1421 година, но безуспешно. През 1427 година в Ръшнов пристига кралят на Унгария и император на Свещената Римска Империя – Сигизмунд Люксембургски, който управлява между 1387-1437 година. Единадесет години по-късно нова обсада на крепостта от турска страна отнове е сполетяна от неуспех за османците.

През следващия и по-следвашия век турските войски не спират да обсаждат крепостта Ръшнов. Тя е принудена да се предаде през април 1612 година, когато липсата на водни запаси се оказва пагубна за румънците и крепостта се предава на Габриел (Габор) Батори. Една интересна легенда се разказва относно дълбокия кладенец, който се намира в Ръшнов. Той е изкопан в периода между 1623-1640 година от двама турски пленници, на които в замяна е обещана свобода.

Замъкът Ръшнов престава да функционира като крепост през 50-те години на миналия век. Някъде по това време той се превръща в туристическа забележителност, в която днес може да се посети интересен исторически музей, пазещ ценни религиозни и исторически вещи и документи.

Според някои историци, замъкът Ръшнов е една от седемте трансилвански български крепости. Той навярно е построен от българите, като в хода на историческите събития е наследен после от унгарците и австрийците. Смята се, че изначално на хълма над Ръшнов е имало старинна римска и тракийска (дакска) крепост, която носела името Comidava.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *