Река Ропотамо

Ропотамо (на гръцки: Ροπόταμος, Ропотамос) е река в Югоизточна България, вливаща се Черно море.

Ропотамо извира от североизточното подножие на странджанския рид Босна под името Церовска река, наречена така на село Церово или Старо Паничарево, преселено през 1878 година в Ново Паничарево. Тече в дълбока, тясна и гориста долина в североизточна посока. При село Ново Паничарево реката напуска Странджа и започва да тече в източна посока в плитка и широка долина. Тук реката в миналото е известна като Крива круша. Реката навлиза в тесен пролом между Бакърлъка (Медни рид) и Узунджа баир и излиза в широка заблатена долина до устието си в Черно море на запад от нос Свети Димитър (Скомболиорош). В последния си участък е известна като Ропотамо. Смята се, че Ропотамо е съкратена форма на Калогеропотамос (Καλογεροπόταμος), на гръцки Калугерска река.

Най-големият приток на Ропотамо, смятан от някои автори за начало на Ропотамо, е Росенската река (Мехмеченската река или Цера), извираща от Медни рид над село Росен (бившето Мехмеч кьой).

Общата дължина на реката е 48,5 километра. По-голямата част от долината на реката е лонгоз с гори от дъб, ясен, бряст, габър и други. В реката живеят много рибни видове – шарани, речен кефал и други.

Около устието на Ропотамо се е образувал дълъг и широк лиман, ограден от Черно море с пясъчни коси. Лиманът е плавателен за малки съдове и по него плуват екскурзионни корабчета. Този район е обявен за резерват Ропотамо.

Така пише във Википедия 🙂 Инак като тръгнете от Созопол на юг, подминете Дюни, Аркутино и навлезете в един опасен участък с много завои, ще видите табелата за разходките по реката.

Ако тъкмо сте ги изпуснали ще ви се наложи да почакате има няма час. След което се качвате на поредната дошла и потегляте.

Самата река не представя кои знае какво за гледане. С късмет може да видите някоя водна змия или да направите снимка на птиците накацали по дърветата наоколо. Единственото сигурно, което ще видите е Лъвчето – скала изглеждаща като глава на лъв. Ще ви разходят до мястото, където Ропотамо се влива в Черно море и хайде обратно. Предполагам, че сам по изгрев или залез могат да се направят чудесни снимки.

Ако сте със затворени обувки има голяма вероятност някоя вълна да ви измокри поне до глезените, та го имайте предвид 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *