Панорамата

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ или Паметник „Плевенската епопея“ (разг. Плевенската панорама) е музей, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османска власт. Той е включен в Стоте национални туристически обекта. Изграден е в района на Скобелевия парк-музей, непосредствено до редута Кованлък, където по време на третата атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху четири щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена, три от които символизират трите атаки срещу Плевен, а четвъртият пръстен — декоративно-пластичен фриз — символизира блокадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат по асансьори на две зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Много пъти съм ходил в Плевен. И казарма карах там, но на Панорамата съм ходил само 3-4 пъти. Това е един много красив паметник от нашата история. Препоръчвам на всеки да отиде. Самата направа и сливане на 3д обектите с картините зад тях е много красиво, ако има и екскурзовод с вас, ще ви бъде още по-интересно.

Аз не съм се качвал на покрива, както пише във вики, но може други да са.

Имайте предвид, че панорамата има обедна почивка, от около 12-12:30 до към 13-13:30. Ако се там по това време може да разгледате парка около паметникът. Снимките в галерията са оттам.

След това препоръчвам да разгледате костницата в центъра на града. Ако не знаете къде да паркирате оставете колата някъде на хълма на Панорамта. Не най-горе, а като спускате от хълма, малко преди главната улица, която се пада напречна на тези слизащи от горе. Ако не се лъжа паркинг имаше около площада на града. Там се намираше и една художествена галерия.

Както казах центъра е хубав има достатъчно заведения и малки пейки където да поседите и хапнете по сладолед да речем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *