Крумово

Летище Крумово се намира близо до едноименното село край Пловдив. Освен летище там се намира и музей на Българската авиация.

До колкото знам там често се провеждат такива шоута, но за първи път успях да присъствам.

Хубавото в бойната авиация е, че се развива по-бавно от АйТи сферата 🙂 Като студент бях абониран за списание Авиоклуб Криле и имах някаква представа за машините, които щяхме да видим.

Разбира се не бе задължително да влизаш на летището за да гледаш полетите, но като родолюбец, реших да дам принос в опазването поне на музея, а вярвайте ми той има нужда от приходи. Машините са доста очукани с масово падаща боя на по-старите обитатели.

Няма да обяснявам кое след кое летеше. Освен многото непознати летателни машини и машинки вниманието привличаха Ф16, Херкулес, Еврофайтър, Джаз-39 и разбира се МиГ-29-ките на братушките. Имаше и разни хеликоптери и по-стари МиГ-ове, а какво правеха майсторите с едни витловки нямам думи!

Ако някога решите да ходите на такова шоу задължително си носете вода и чадър, може и столче 🙂

Но това, заради което трябва да се иде е не просто да чуеш, а да усетиш мощта на авиацията. Само да вмъкна, че това шоу бе по случай 100 години от създаването на авиацията в България. А ако някои не знае, да знае, че за първи път самолет е ползван в бой от българи, през една от многото ни воини малко след освобождението ни.

Та гарантирам ви, че като чуете звука и видите движението на тези зверове, всички ония момци дето пилят гуми с разни пистови мотори ще ви се струват като жалки охлюви…

Но кой за каквото е учил, както казва баща ми 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *