Брашов

Брашов (Brasov) е град, разположен в самото сърце на Румъния и е смятан за най-стария град в страната. Той е с население от над 280 000 души.

Готическите квартали на красивия румънски град правят силно впечатление на туристите. Особено място сред паметниците на културата заема така наречената Черна църква, която е най-големият храм на територията между Виена (Vienna) и Истанбул (Istanbul). Тази църква, известна още като Църквата на Света Мария (St Mary) е лютеранска църква, която е издигната от саксонците и е призната за най-голямата постройка в готически стил в цялата страна.

Тя е дълга 89 метра и висока 38 метра. Върху единствената камбанария се намира камбана с тегло шест тона, която е най-тежката камбана в Румъния. В църквата има орган с 4000 тръби, който е създаден през 1839 година, както и голяма колекции от средновековни килими.

В началото на тринадесети век саксонците (saxons) колонизират Брашов и откриват в града солидно румънско общество. Произходът на града се губи някъде в тъмния период на Средновековието. Първите писмени документи, в които се споменава град Брашов, датират от 1235 година. Заради географското си положение градът бързо се развивал в икономическо отношение и бързо се превърнал в богат и процъфтяващ.

Сградата представлява образец на късната готика. По този начин са изглеждали замъците и църквите в Германия, откъдето са били родом някои от архитектите и строителите на църквата. Сградата била разрушена до голяма степен от австрийските войски по време на Великата Турска война и оттогава църквата е получила името си Черна църква. След пожар през 1689 година църквата е била реставрирана и частично префасонирана в бароков стил. Архитектурата претърпяла промени и през XVIII век.

Съвременният Брашов е голям промишлен и туристически център и се слави като едно от най-посещаваните от туристи места в Румъния. Градът е известен не само с богатото си историческо минало и културните паметници, но и с по-скорошни исторически събития – точно в този град е започнало първото народно въстание през 1987 година срещу диктаторския режим на Чаушеску (Chaushesku).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *