Бран

Има ли някои незнаещ какво е вампир? – Едва ли. Особено след излизането на прословутата поредица Здрач, подиграла се тотално с тези митични създания. До колкото разбрах след като децата гледат Здрач и вече не правят разлика между фея, елф и вампир…

Та кой е най-прословутия вампир?… Имам предвид преди Здрач. Не, не е Еди Мърфи, а Дракула. Зад този митичен персонаж се крие един румънски крал – Влад Цепеш. За него може да се прочете доста по нета, но ще спомена нещо и аз. Цепеш участва в един от първите походите за освобождение на България от османско иго, по времето на последния наш жив престолонаследник – Фружин. Ако не ме лъже паметта, малко по късно този Влад минава на страната на османците и убива един свой роднина, крал на Румъния по това време. Но за сметка на това, качвайки се на опразнения румънски трон, той успява да спре османцита да превземат родината му. Точно по това време му излиза прякорът – Дракул (дракон, дявол) и Цепеш – пленял ли османски войници – набивал ги на колове и ги поставял по пътищата. Е при такава гледка кой не би се отказал да воюва? С историята до тук!

Като туристическа дестинация в „ще ходим на Дракула“ се включват 4 замъка – Бран – принадлежал на Влад и намиращ се в Бран; Рашнов – намира се в Рашнов – между Бран и Брашов; Пелеш и Пелешор в Синая. В Брашов замък няма, но има катедрала и стар град.

Пътя до Бран (там направихме 2 нощувки) е към 600км +- няколко. Пътя си отнема към 7-9 часа, но зависи от карането.

До като обсъждахме маршрута до там имахме малка дилема, която се вижда и на картата. До Бран има 2 пътя – стигате до Букурещ и може да продължите на север към Синая и Плоещ (Бран е още малко на север) или на запад към Питещ и после на изток към Бран. През Питещ пътя е повече, но като време са почти 1:1. Каква е врътката?

Малкото магистрала по която ще карате е в посока Питещ – на запад, НО… След като слезете от нея ще навлезете в планини и там ви чака малка изненада. Качеството на пътя е като у нас, но там селата им са по протежението на пътя и се получава нещо като 40-50 км село без прекъсване. Карате с 50км/ч и ако ви се допишка – тежко ви 😉 Балкана е хубав, но все пак…

Ако отидете на север магистрала няма, но пътя е доста широк и се кара мнооого бързо, така че времето за изминаването му май е по-малко от даваното в Гугъл. Но пък не е интересно да минете и да се върнете от едно и също място, нали?

Накратко за забележителностите, че много изписах – има много румънски бири и не са лоши – пробвайте ги, а също и чешките. За мамалигата няма да говоря – въпрос на вкус е. В самия Бран няма кой знае какво, освен замъка. Той е бая стар – строен е 1400 и някоя си година. Не е много голям и не очаквайте разкош.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *