Банско

По случай 8ми декември 2011 г. решихме с компанията да се почувстваме отново студенти. По това време ние си бяхме магистри, ама идеята бе да видим как празнуват малките. Запазихме си хотел в Банско и отидохме.

Банско е известен зимен пък и не само зимен курорт. Но за такива като мен, който не карат ски остават минералните извори в района и планините. Ние нямахме чак толкова време да обикаляме района и планините и успяхме да разгледаме набързо само града.

Температура по това време не бе много ниска, бе слънчево и приятно.

От хотела ни се отправихме към центъра на града и първото нещо, на което попаднахме бе родното място на Паисий Хилендарски. Идея си нямах, че е роден тук! В началото сградата ни заприлича на църква, но на камък пред нея бе написано какво е това място. Входът е безплатен, като си има човек, който да ви разкаже за Паисий и разведе из мястото.

След това попаднахме на етнографския музей. И него го разгледахме, ако не се лъжа и неговия вход бе свободен.

От там просто се разходихме из града оглеждайки механите. Те са много и прилично скъпи. В църквата на центъра не влязохме, но влязохме в къщата на Никола Вапцаров. И той бил от тук.

Интересно е, че във всички тези места, в които влизахме бе напълно безлюдно, изключвам къщата на Вапцаров, в която имаше 4-5 човека. Това е на фона на почти претъпкания от студенти и ученици град и пълните заведения. Не зная дали е редно да ги съдя, не помня когато съм била на 20 дали съм се интересувал от тези неща, но е факт, че 10 години по късно го правя по някаква причина. Има време и младите да се заинтересуват.

Разходката ни продължи, до като захладня.

На другия ден си тръгнахме, като пътьом се отбихме през един малък старинен квартал на Благоевград наречен Вароша. Ще познаете снимките по това, че са мъгливи за разлика от слънчевите в Банско 🙂

Бе станало обяд и седнахме в една хубава и с народни цени кръчма със сръбска музика да обядваме. Направо се почувствахме комити!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *