Рим ден 2

За втория ни ден от престоя в Рим бяхме определили посещения на Ватикана, катедралата Свети Петър и крепостта Сан Анджело.

Отстъпката от Рома Пас не важеше тук. Във Ватикана направих около 800 снимки. Може да се каже, че това бе първия ми музей от такъв мащаб и останах поразен от културните и историческите съкровища, пазещи се там. Не ми се мисли какво друго има, непоказвано пред очите на простолюдието.

Снимал съм доста широкоъгълни снимки, но и много детайли, повечето от които съм махнал, за да не доскуча прекалено на разглеждащите.

Забележителностите там са в огромни количества, но специално за едно ще кажа няколко думи – картината Сътворението. За срам или за смях така и не я видяхме на живо. Аз си имам оправдание – гледам през обектива на фотото, но другите защо не са я видели не знам 🙂 Видяхме я след няколко дни, когато разглеждахме снимките на компа. Снимал съм я по случайност няколко пъти на влизане в залата (не се сещам името й), в която се избира новия папа. Ако гледате внимателно снимките на таваните може да я забележите, но е доста малка и трябва да търсите.

До сами Ватикана се намира и прословутата катедрала Свети Петър. Площадът пред нея е обрамчен от няколко реда огромни колони, а в средата се издига обелиск. Всички тези неща са творени и проектирани все от светила в бранша на стара Европа.

Свети Петър е невероятна катедрала. Нищо чудно според мен. Огромна и страшно красива. Надявам се да получите добра представа от снимките. От тук също съм махнал доста материал, но нямаше как.

Много се зарадвах на „вятърния“ капак от канализацията. Предполагам, хората чели книгата или гледали филма Ангели и демони на Дан Браун, ще се сетят за какво става въпрос. Не съм сигурен кое е по-добре – първо да гледаш филма или първо да посетиш Рим.

Замъкът Сан Анджело се намира недалеко от Ватикана в източна посока. От това, което помня, подземен тунел го свързва с Ватикана. Самия замък не е нещо кой знае какво, но от него има хубава гледка към градът и р.Тибър.

Замаяни от гледките през този ден, съвсем забравихме да се разходим по романтичните мостове над реката, минаваща до сами Сан Анджело.

Прибрахме се и излязохме на пицария в квартала. Цените се оказаха горе-долу като в България.

След вечеря решихме да видим как изглежда фонтан Ди Треви през нощта. Място за статив се намираше трудно, за това съм снимал предимно от ръка с високо ИСО, което си личи на оригиналните снимки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *