Рим ден 1

Рим. Вечния град. Каквото и друго да кажа ще е банално, та няма да говоря много.

Бяхме там за 5 дни, но 5 са малко. Лично аз предпочитам 7-8. А за по-подробно разглеждане може и доста повече.

Със забележителностите ми помогнаха добрите джобни пътеводители на Софт-Прес /дано не се лъжа за името/. Както вече съм казвал, не са скъпи и имат хубави карти на градовете, за които са, с включени в тях маршрути и забележителности. За Рим бяха около 11. Ние обиколихме към 7-8, набързо.

До като разглеждахме офертите за спането и отзивите за тях /аз не участвах в това/ се оказа, че вземането на апартамент под наем излиза доста изгодно. Намерихме си място за спане за четирима, като за 5 дни ни излезе по около 200 лв. на човек. Жилището бе близо до метрото, имаше супермаркети 2 и няколко кръчмички и кафета наоколо.

Друго полезно нещо се оказаха прословутите Roma Pass. Това е фирма предлагащи билети за градския транспорт, за няколко дни, с включени 2 входа за забележителности извън Ватикана. С всяко билетче вървеше и подарък – туристическа карта на града. Така, че разровете офертите им. Има и друга конкурентна на Рома Пас фирма, но Рома бяха по-изгодните.

Все пак за разлика от Германия тук цените са доста по-народни – по евро билетчето.

За всички фенове на футбола с плитък джоб, като мен, ще кажа, че си точех зъбите да гледам Лацио-Интер. До колкото видяхме, цените за секторите зад вратите бяха по 50-60 евро… Лично аз се отказах. Тъй като повечето катри, които се продават, не включват целия град, а предимно центъра, снимах една в метрото. На нея се виждат превозните средства стигащи до Олимпийския стадион. Аз не успях да стигна до него.

И така, впуснахме се в обиколка на Вечния град – ден първи.

Слязохме от метрото на Piazza del Popolo и архитектурните красоти започнаха веднага. Лично аз много си падам по статуи, фонтани и всякакви неща от камък. Като прибавим и древната изработка на повечето неща, направо се изкефих на макс!

Там се замотахме замаяни и се качихме на една височинка с изглед към площада. Мисля, че е там дето пише Pincio. След като слязохме поехме на юг, не съм сигурен по коя от 3те улици, но по-скоро бе по средната.

Минахме край някаква катедрала на която отделих доста снимки 🙂 На повечето места пишеше снимането забранено, но никои не обръщаше внимание на табелата – как може да си дошъл до тук и да не снимаш?!? – няма как!

Съгласно снимките (не го намирам на картата…) през Piazza del Colona. Ще я познаете по огромната колона стърчаща там. Ако нямаше други хора с мен, сигурно бих я зяпал с часове 🙂 До колкото разбрахме колоната представляваше историята на някаква величава битка, но не разбрах коя и от къде започва от върха или от основата.

Горе долу запазвахме южно направление и така стигнахме до прословутия Fontana di Trevi. Там е пълно с фонтани, но този е доста известен и площадчето пред него едва побираше прииждащите туристи. Оказа се, че да се снимаш и да се вижда нещо от фонтана доста трудна задача. Но ако имаш търпени, лакти и си правиш оглушки, може да се доредиш до някои кадър 🙂

На финала на първия ден посетихме Площад Венеция. Много красота, много чудо. Предполагам всеки уважаващ себе си каменоделец би искал да обиколи Рим. Монументалната сграда на този площад се оказа някакъв мавзолей посветен пак на някаква война. В сградата не можеше да се влиза и дори от вън не можеше да ходиш на всякъде, но аз съм доволен от видяното.

Изморени доволно то първия ден на връщане се повозихме и с градския транспорт. Бутаницата е сериозно, не като в 280 през делничен ден, ни има народ 😉

Повечето дни си пазарувахме от магазинчетата до квартирата и си готвехме. Цените така са доста поносими, да не кажа като у нас. За 20тина евра си пълниш 1-2 пликчета и 4 души ядете 1,2-2 дни. Има много вина в диапазона 1-4 евро. Това което си купихме бе хубаво 🙂

Интересното предстоеше!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *