Река Майн

През 2010 отново ми се отдаде да посетя Германия. Отново Дармщад. Наред с някои от старите посетени места направихме и няколко нови обиколки.

Може би най-интересната от тях бе екскурзииката с корабче по река Майн. Според Уикипедия – „Майн (на немски Main) е най-дългата река, течаща изцяло в Германия. Реката е дълга 524 км и е най-дългият приток на река Рейн.“. Както може да се досети човек освен всичко друго реката е корабоплавателна.

Тръгнахме от Bingen хванахме корабчето и след около час и половина слязохме на Sankt Goar, където разгледахме едноименния замък.

По протежението на реката се редуват множество замъци, големи и малки. Склоновете са осеяни с хубави лозя, а градчетата….да ти се доживее там. Малки, китни, и на всяко по едно хубаво стадионче за спортуване на малки и големи.

Преди Свети Гор, или както там се нарича се минава до прословутата скала на Лорелай. Тя била, ако съм разбрал правилно, кръшна русалка и с песните си заплесвала моряците, те изпускали завоя, като Белчо този преди Долна Кремена и се разбивали в скалите. Тези дето били пеша просто се хвърляли от стръмната скала в реката при нея. Не знам какво станало после, дали я горили или изгонили, но азиатците се бяха наредили по перилата на лодката и щракаха усърдно грозната скала, нахилени до ушите. Аз се опитах да не изоставам 🙂

Самия замък е симпатичен, има си маршрут на обиколката. Когато бяхме там дори имаше и сватба. Краят на обиколката ни изведе току зад тезгяха с бирата 🙂

На входа се продават монетки с мотиви от града. Аз си взех от тези с Лорелай. Има и от онези машинки дето срещу 1 или 2 евра ти дава да си смачкаш монета от 2 цента като я прави елипсовидна и щампова на нея нещо за спомен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *