Смолян

Смолян е китно градче в Родопите. Там се намира един от двата Планетриума в България. До колкото разбрах вторият е във Варна. Този в Смолян е включен в 100те туристически обекта, за този във Варна не зная.

За самия град не мога да кажа много. Обикновено само минавам през него. Не съм оставал за повече от едно кафе или супер бърза разходка.

Планетариумът е много интересно място. Сигурен съм, че които го е видял преди десетина-двадесет години и е имал някакво влечение към астрономията е бил очарован и възхитен от него. Споменавам това, защото, предполагам всеки с интерес в областта е изгледал някои от многото серияли посветени на познатата ни вселен, а една технология на 30тина годни, може би и повече, не може да се сравнява със съвременните scifi екранизации.

Все пак отидете и го вижте, инак като много други неща ще се похаби поради липса на пари.

Близо до Смолян е и Роженската обсерватория. Колкото и пъти отидох все не успях да вляза – много съм разочарован от това. Причините бяха ту времето, ту липсата на група, ту липсата на шефа.

Но аз не се отказвам лесно 🙂

Ходейки до Смолян, не забравяйте да се отбиете до прословутия Бачковски манастир. За съжаление в него не е разрешено снимането, но има доста хубави картички. Разбира се ако липсата на възпитание ви е природна даденост винаги може да си снимате и вътре.

Да кажа за печатите. Смолянският е в Планетариума, а Бачковския манастир и Асеновата крепост са с един. Аз си взех от манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *