Боженишки урвич

Колко от нас знаят къде е последната крепост на цар Иван Шишман? До скоро аз не знаех, но се случи така, че имах работа по село Боженица, Ботевградско. За мое голямо учудване се оказа, че над селото се намирала именно тази последна крепост. Като човек не от района се зачудих къде. Все пак в България няма много табели за населените места, да не говорим за нещо друго. Порових се в нета, където прочетох това-онова за крепостта. Намерих и координати, оказаха се неверни. Много исках да намеря този тъп форум, в който бяха ги написали тези координати, за да ги навикам за това, но не се сетих кой беше. Но с питане и до Цариград се стига, така че и аз намерих крепостта. От центъра на селото – вляво /от дясно остават едни оръдия/, през реката и все направо, до колкото позволява пътя. Той пък е мнооого тесен, та е хубаво да се внимава за насрещно движение.

На върха за мое учудване вместо крепост намерих почивна база. Много симпатична! С басейн /беше мръсен/, баскетболно игрище и добра кухня. Голяма поляна с беседки и доста огнища за цър-пър.

За крепостта трябваше да се повърви още малко пеша. Аз ходих месец май и точно тогава някакви буби се свиваха на какавиди и през целият път върху нас се сипеха гъсеници, така че имайте си едно на ум по кое време ще идете!

„Крепостта“ не е нищо особено – няколко зида, скален надпис и една скална църква. Добре е да се внимава за змии из камънаците и шубраците, аз лично не видях друго освен гущери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *